Együtt A Kisállatokért Alapítvány

Az Együtt A Kisállatokért Alapítvány (rövidítése a továbbiakban E.K.A.) 2016. áprilisában kezdte meg hivatalos, alapítványi működését, 2019. októberétől közhasznú szervezetként működünk. A gondolat és a szándék azonban már évek óta ért a kisállatszerető emberek fejében. A sok baj közepette egy maroknyi rágcsálós és nyuszis tenni akaró ember kovácsolódott össze, akiknek közös célja, hogy jobbá tegyük a kisállatok számára a világot.  Ezt főleg adományokból finanszírozzuk és egytől egyig civil foglalkozásunk mellett, szabadidőnkben végezzük.
Alapítványunk fő célja a kisállatok kulturált tartásának népszerűsítése a magyar emberek körében, illetve az állatvédelem fontosságának terjesztése az állatok szeretete, az állati élet méltóságának tisztelete érdekében. Kiemelt célunk az összefogás a tömegesen vagy otthonukban felelőtlenül, az állat életét veszélyeztetve szaporítók ellen. Legfőbb tevékenységünk azonban a veszélyben levő kisállatok mentése, rehabilitációja és örökbeadása, illetve az ehhez szükséges ideiglenes befogadói hálózat építése, bár céljaink megvalósulásával ez a szükséglet remélhetőleg csökkenő tendenciát mutat majd a következő években.
Céljaink megvalósulása érdekében a kisállatok tartásához szükséges ismeretterjesztő anyagokat állítunk össze és terjesztünk online és offline is. Évente több alkalommal rendezvényeket szervezünk (Rágcsálók Világa tavasszal és ősszel), oktató-gazdiképző programot dolgoztunk ki és valósítunk meg az állatválasztás előtt álló emberek részére, illetve óvodákban, iskolákban is szeretnénk az állatok szeretetét és helyes tartását népszerűsíteni. Szeretnénk, ha megteremtődne az élő párbeszéd, az érdekvédő fellépés lehetősége az állatvédők és az állatok veszélyeztetők, illetve a társadalom tagjai között. Legmerészebb álmunk egy koordinációs kisállatvédelmi központ létrehozása, az 1%-ot is erre gyűjtjük, és persze az, hogy csak boldog állatok éljenek a világban.

AZ E.K.A. jelenleg 8 fajt ment, ezek: az egér, a roborovszki törpehörcsög, a szíriai aranyhörcsög, a dzsungáriai törpehörcsög, a degu, a patkány és a csincsilla.


Sokan megkérdezik, hogyan kerülnek ezek az apróságok a gondozásunkba, miért kell őket menteni? Sajnos az ország egész területéről rendszeresen kapunk bejelentéseket mind magánszemélyektől, mind állatvédő egyesületek munkatársaitól, hogy tudunk-e egy-egy bajba jutott állaton segíteni. Bár hihetetlennek tűnhet (hiszen a gerinces állat elűzése bűncselekmény!) de sokszor előfordul, hogy utcán talált állatok kerülnek hozzánk, akik jó esetben csak halálra rémültek, rossz esetben sérültek is. Az apróságoknak a kerékpár, autó, egyéb közlekedési eszközök és a kutyák, macskák nagy ellenségei, így többször fordult már elő, hogy macska által megtámadott vagy elütött állatot szedtünk össze. Emellett sajnos sok állat kerül hozzánk úgy is, hogy a szaporítók kidobják vagy menhelyre próbálják adni a felesleges, sokszor beteg állataikat. Egészségügyi állapotukból, viselkedésükből, elhanyagoltságukból szinte mindig tudjuk, hogy őket eddig senki sem szerette, senki sem törődött velük. Tömeges mentéseink a szaporítói telepek felszámolásakor fordulnak elő, 2016. őszén például cunamiként ömlött ránk 70 degu, akik egy nyúlketrec méretű helyen éltek évekig; a prémes állatoknál pedig a prémtenyésztők által minőségi okokból (számunkra érthetetlen rendszer alapján) kihajított állatok kerülnek be. Néha előfordul, hogy a gazditól érkezik hozzánk állat, ez általában akkor, ha a gazdinak egészségügyi okokból kell megválnia kiskedvencétől, pl. súlyos betegsége miatt már nem tudja többé ellátni. Facebook oldalunkon megosztunk minden talált állatot, hátha eredeti gazdijuk jelentkezik érte, bár erre sajnos még nem volt precedens és ezek az állatok chipezve sincsenek, így gazdijukat megtalálni többnyire lehetetlen. Egy a villamossíneken kószáló csincsillának például hetekig kerestük az eredeti tulaját, több ezren osztották meg és több tízezren látták, de senki sem jelezte, hogy hozzá tartozna a kicsi élet.


A mentett állatainkat súlyos sérülések és bajok esetén budapesti támogatói állatorvosainknál, illetve a mentés vezetőinél helyezzük el. A kezelés alatt álló és a gazdira váró sokszor már egészséges vagy csak kisebb egészségügyi problémákkal küzdő állatok is felkészített ideiglenes gazdikhoz kerülnek. Tapasztalatunk, hogy a kisállatok sokkal gyorsabban rehabilitálódnak olyan családi környezetben, ahol saját állatként szeretik őket. Ők is megkapják a megfelelő méretű ketrecet, az adott faj számára legmegfelelőbb élelmet, gyógykezelést, a napi játékot és szeretetet. A helyüket úgy alakítjuk, alakíttatjuk ki, hogy érezzék, számít az életük, akarják őket. Ennek az anyagi vonzata természetesen hatalmas és sajnos kevés állat számára tudjuk jelenleg biztosítani, de küzdünk érte, hogy minél több állatnak meg tudjuk adni a legjobbat. Sajnos nem csak az anyagi vonzat okoz nehézséget (az ideiglenesség alatt is az összes felmerülő költséget és ellátást az alapítvány állja), de sokan félnek is ilyen mértékben segíteni, hiszen felelősséget jelent egy állatot hazavinni, rá vigyázni, így állandó problémánk az ideiglenes gazdik hiánya.
Az ideiglenes befogadók alacsony száma mellett állandó problémánk az anyagi feltételek előteremtése, hiszen alapítványunk teljes egészében magánszemélyek által finanszírozott. Sokszor a mentés vezetői áldozzák fel fizetésüket, hogy minden állat szájába étel és gyógyszer jusson, illetve vannak alkalmi támogatóink, akik kisebb-nagyobb összeggel segítik munkánkat. Általánosságban megfigyelhető, hogy a súlyos problémákkal küzdő kisállatok (pl. balesetes) esetében kiemelkedően nagy a támogatók köre és kevesebb segítséget kapunk a napi problémákhoz, mert kevésbé látnak bele az emberek, hogy nekünk adott esetben 200 vagy több állatot is etetni, gondozni kell.

2020-tól adó 1% gyűjtésére is jogosultak vagyunk, azonosítónk: 18755987-1-42.

Az alapítványról és munkásságukról többet itt olvashattok: www.ragcsalomentes.hu

kirakat.hu argep.hu olcsobbat.hu simplepay_hu