Állatijó Blog

2022.05.16 09:14
Altsachné Gendur Bernadett
Altsachné Gendur Bernadett
Minden, amit a szénáról érdemes tudni

A nyulaknak, a tengerimalacoknak, a csincsilláknak és a deguknak a fő tápláléka a széna. Ebből létfontosságú korlátlan mennyiséget biztosítani a számukra, sosem maradhatnak széna nélkül. Nagyon gyors az anyagcseréjük, egész nap legelésznek kisebb megszakításokkal. 8-12 óra koplalás már nagyon súlyos gondokat okozhat, nem evés esetén azonnal egzotikus szakállatorvoshoz kell fordulni.

2022.05.10 14:32
Altsachné Gendur Bernadett
Altsachné Gendur Bernadett
Miért van szükség házipatikára?

Miért van szükség házipatikára?

 

A nyuszik és a rágcsálók is lehetnek betegek, történhetnek balesetek. Ezekre a helyzetekre érdemes felkészülni, hogy legyen mihez nyúlni baj esetén.

Minden problémánál az a legfontosabb, hogy minél előbb eljusson a kedvencetek egy egzotikus állatorvoshoz, de előfordul, hogy néhány órát vagy akár egy napot is várni kell, mire egy orvos szakszerűen el tudja látni a kisállatot. Az ilyen esetekben életmentő lehet egy jól felszerelt házipatika.

Az otthoni egészségügyi készletet az állatorvosotok segítségével ajánlott kialakítani, mert fajonként és egyedenként is változhatnak az alkalmazható készítmények és az adagolások. Ha gond adódik, akkor is javasolt legalább telefonon keresztül konzultálni az orvossal, és az útmutatásai szerint ellátni a kedvenceteket, amíg a rendelőbe juttok vele. Kizárólag olyan készítményeket adjatok az állatoknak, amiknek a biztonságos használatáról tájékoztatott egy egzotikus szakállatorvos. Egy rosszul megválasztott termékkel vagy egy nem megfelelő adagolással nagyobb problémát is lehet okozni.
Az otthoni kezelés soha nem helyettesíti az orvoslátogatást, csak időt lehet nyerni vele, javíthatóak az állat túlélési esélyei.

 

2022.04.25 13:58
Biró Zsolt
Biró Zsolt
Jön a nyár, mire figyeljünk a nyusziknál?

A nyusziknak nincsenek verejtékmirigyeik, így nem tudnak izzadni, fülüknek az erezete segít nekik a hőleadásban. Nagyon gyorsan hőgutát kaphatnak! De egy kis odafigyeléssel ez megelőzhető.

kirakat.hu argep.hu olcsobbat.hu