Állatijó Blog

Hogyan előzhetőek meg a nyulak emésztőrendszeri és fogászati problémái?

A nyulaknak a legfontosabb része a tápcsatorna, ami a szájüreggel kezdődik és a végbélnyílással zárul. Ha itt valami nincs rendben, akkor rövid időn belül elkezdenek halmozódni a gondok és életveszélyes állapotba is kerülhet a nyúl. Egy kis odafigyeléssel viszont a legtöbb probléma megelőzhető.

2023.05.26 15:31
Altsachné Gendur Bernadett
Altsachné Gendur Bernadett
Miért ivartalanítsuk a nyuszijainkat?

A nyulaknál mindkét nemet ajánlott rutinszerűen ivartalanítani. Ennek több oka is van. Nagymértékben csökkenthető vele az ivarszervi megbetegedések kockázata, enyhülnek a területjelölési és védési ösztönök, valamint ellentétes nemű pároknál megakadályozható a szaporodásuk.

 

2023.03.27 11:50
Altsachné Gendur Bernadett
Altsachné Gendur Bernadett
Patkány egészségügy

A legjobb tartástechnológia mellett is megbetegedhetnek a patkányok és balesetek is történhetnek. Ezekre fontos felkészülni, hogy gond esetén azonnal lehessen cselekedni.

2023.03.16 15:59
Altsachné Gendur Bernadett
Altsachné Gendur Bernadett
Minden a helyes patkány tartásról

A patkányokról sokan azt gondolják, hogy igénytelen állatok, jól viselik a szélsőséges körülményeket. Ennek az az oka, hogy szinte az egész világon jelen vannak, mert nagyon szaporák. A faj valóban jó túlélő, de az egyedek korán halnak a természetben. Már hat hetesen ivarérettek a kölyökpatkányok, a vemhességi idejük 21-28 nap és átlagosan 5-12 kispatkány van egy alomban. Az ellés után ráadásul azonnal újravemhesülhetnek a nőstények. Így, ha csak pár hónapot él egy egyed, akkor is jóval nagyobb lesz a kolónia létszáma. A vadonban kifejezetten matuzsálemnek számítanak az egy éves patkányok, ritkán élnek ennyire sokáig. Ők ugyanúgy megbetegszenek, ha nem ideálisak a környezeti viszonyok, nem megfelelő a táplálékuk és persze a ragadozók is veszélyt jelentenek rájuk.

Társállatként ezzel szemben az a gazdik célja, hogy az egyedek éljenek sokáig és egészségesen. Ez egyáltalán nem könnyű feladat egy ilyen rövid élettartamú zsákmányállat esetében. Sok mindenre oda kell figyelni, de egy jó tartástechnológiával akár három évig is élhetnek, néha tovább is.  

2022.11.18 11:27
Altsachné Gendur Bernadett
Altsachné Gendur Bernadett
Miért van szüksége az állatoknak játékokra?

A karácsony közeledtével minden gazdi azon gondolkozik, hogy milyen ajándékokkal lepje meg a kedvenceit. A nyulaknak és rágcsálóknak készült játékok jó választások lehetnek, sok örömteli pillanatot okoznak a kisállatoknak és a gazdiknak is.

Miért van szüksége az állatoknak játékokra?

Az alapfelszereléseken túl a játékok is nagyon fontos kiegészítők, sokat segítenek abban, hogy a nyuszik és rágcsálók sose unatkozzanak, boldogok legyenek. Mindenki szeret játszani, ezalól az állatok sem kivételek. A kedvencként tartott kisállatoknak ráadásul sok szabadideje van, nem kell az életben maradásért küzdeniük, mint a természetben élő társaiknak. A vadonban szinte állandóan élelmet vagy bújóhelyet keresnek. Szerencsére a lakás biztonságában nem fenyegeti őket semmilyen veszély és a gazdi is ellátja őket élelemmel, de ettől még az ösztöneik megmaradtak. A különböző játékok segítenek abban, hogy ne unatkozzanak és kiélhessék a rágcsálási, keresgélési, ásási ösztöneiket.

2022.09.28 20:56
Altsachné Gendur Bernadett
Altsachné Gendur Bernadett
Hogyan válasszunk nyúltápot?

Rengetegféle tápot lehet kapni a nyusziknak, de nem mindegy, hogy melyiket választjuk. Ahogy az emberi ételek között is vannak egészségesek és egészségtelenek, ugyanúgy a nyulaknak készült tápoknál is találni magas és silány minőségűeket. Az egészségük megőrzése érdekében a jó tartás mellett a helyes etetés is kiemelkedően fontos, ezzel az élettartamuk is meghosszabbítható.

2022.07.25 14:15
Biró Zsolt
Biró Zsolt
Hov-Hov Dog Bakery

Régóta kerestünk olyan jutalomfalatot, amely megfelel a szigorú elvárásainknak. Ez idáig nem találtunk, rendszerint ráfutottunk olyanra, ami a legtöbb szempontból megfelelt volna, de keményítőt szinte mindegyik tartalmazott. Azonban idén a BioZoo elhozta a Hov-Hov termékcsaládot és büszkén adjuk tudomásotokra, hogy jelenleg a piacon nem ismerünk tisztább termékeket! A kekszek között Bio és MSC minősített, valamint diétás termékek is fellelhetők allergiás kutyáknak! Az alapanyagok frissen kerülnek bele, nem szárítva!

2022.07.20 15:11
Biró Zsolt
Biró Zsolt
Hőguta a kutyáknál

MI A HŐGUTA?

A hőguta már rövid idő alatt is bekövetkezhet a kutyáknál ami életveszélyes lehet számukra. Ezért nagyon fontos, hogy alaposan megfigyeld kis kedvencedet. Most segítünk egy picit előre tájékozódni a tünetekről és a teendőkről, ha a kutyusodat hőguta érné.

Egy kutya testhőmérséklete 38-39 fok között van, ha eléri a 41 fokos testhőt akkor már hőgutát kaphat ami agyi károsodást, vagy akár halált is okozhat. A kutyák csak talppárnáikon keresztül képesek izzadni, emellett hőt a füleiken keresztül, illetve lihegés által tudnak leadni, nem úgy mint az emberek.

Fokozott figyelmet igényelnek a nyomott orrú fajták, pl: mopszok, bulldogok és boston terrierek.

2022.05.16 09:14
Altsachné Gendur Bernadett
Altsachné Gendur Bernadett
Minden, amit a szénáról érdemes tudni

A nyulaknak, a tengerimalacoknak, a csincsilláknak és a deguknak a fő tápláléka a széna. Ebből létfontosságú korlátlan mennyiséget biztosítani a számukra, sosem maradhatnak széna nélkül. Nagyon gyors az anyagcseréjük, egész nap legelésznek kisebb megszakításokkal. 8-12 óra koplalás már nagyon súlyos gondokat okozhat, nem evés esetén azonnal egzotikus szakállatorvoshoz kell fordulni.

2022.05.10 14:32
Altsachné Gendur Bernadett
Altsachné Gendur Bernadett
Miért van szükség házipatikára?

Miért van szükség házipatikára?

 

A nyuszik és a rágcsálók is lehetnek betegek, történhetnek balesetek. Ezekre a helyzetekre érdemes felkészülni, hogy legyen mihez nyúlni baj esetén.

Minden problémánál az a legfontosabb, hogy minél előbb eljusson a kedvencetek egy egzotikus állatorvoshoz, de előfordul, hogy néhány órát vagy akár egy napot is várni kell, mire egy orvos szakszerűen el tudja látni a kisállatot. Az ilyen esetekben életmentő lehet egy jól felszerelt házipatika.

Az otthoni egészségügyi készletet az állatorvosotok segítségével ajánlott kialakítani, mert fajonként és egyedenként is változhatnak az alkalmazható készítmények és az adagolások. Ha gond adódik, akkor is javasolt legalább telefonon keresztül konzultálni az orvossal, és az útmutatásai szerint ellátni a kedvenceteket, amíg a rendelőbe juttok vele. Kizárólag olyan készítményeket adjatok az állatoknak, amiknek a biztonságos használatáról tájékoztatott egy egzotikus szakállatorvos. Egy rosszul megválasztott termékkel vagy egy nem megfelelő adagolással nagyobb problémát is lehet okozni.
Az otthoni kezelés soha nem helyettesíti az orvoslátogatást, csak időt lehet nyerni vele, javíthatóak az állat túlélési esélyei.

 

2022.04.25 13:58
Biró Zsolt
Biró Zsolt
Jön a nyár, mire figyeljünk a nyusziknál?

A nyusziknak nincsenek verejtékmirigyeik, így nem tudnak izzadni, fülüknek az erezete segít nekik a hőleadásban. Nagyon gyorsan hőgutát kaphatnak! De egy kis odafigyeléssel ez megelőzhető.

kirakat.hu argep.hu olcsobbat.hu simplepay_hu